Здоровий сніданок при гастриті: що без шкоди для шлунка
Зміст:
Гастрит – хронічне запалення слизової оболонки шлунка, що супроводжується неприємними симптомами, такими як здуття, печія та дискомфорт у шлунку. Основним моментом при лікуванні гастриту є правильний раціон харчування.
Сніданок є одним із найважливіших прийомів їжі для людини з гастритом. Він не лише запускає обмінні процеси в організмі, а й сприяє заспокоєнню слизової оболонки шлунка. Важливо пам'ятати, що при гастриті необхідно відмовитися від пряного, жирного, кислого та смаженого, а також використання штучних добавок і консервантів.
На сніданок при гастриті рекомендується вживати продукти, багаті на харчові волокна, такі як вівсянка, фрукти, каші на воді. Також корисним буде вживання нежирних молочних продуктів, як-от йогурт або сир. Для запобігання подразненню слизової оболонки можна включити до раціону заварений зелений чай або відвар льону.
страва | Опис | Корисні властивості |
---|---|---|
Вівсянка | Каші з вівсяних пластівців | Знімає запалення у шлунку, нормалізує травлення |
Сир | Продукт із згустку молока | Багатий на білки і кальцій, сприяє загоєнню виразок. |
Яблуко | Плід сімейства рожевих | Містить пектин, знижує кислотність шлунка, покращує перистальтику. |
Мед | Бджолина продукція | Заспокоює слизову оболонку шлунка, покращує обмінні процеси |
Банан | Плід ряболистої трав'янистої рослини | Посилює захисні властивості слизової оболонки шлунка |
Які страви можна їсти під час гастриту?
При гастриті з підвищеною кислотністю можна, можливо вживати в їжу:
- незбиране молоко, вершки, некислий сир;
- відварені, тушковані, запечені овочі;
- всі каші (крім пшоняної);
- макаронні вироби;
- м'ясо: кролик, телятину, свинячу вирізку;
- нежирну рибу: мінтай, щуку, окунь річковий, тріску;
- некислі сорти яблук, груші, банани.
Що дуже корисно при гастриті?
Корисні будуть парові котлети з риби або м'яса, відварена курятина, овочеві пюре, сир, відварені яйця та омлети, приготовані на пару. Дозволено також киселі та ягідні муси.
Чи можна при гастриті їсти картопляне пюре?
Дуже корисна картопля при гастритах з підвищеною кислотністю та при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки.. Все тому, що кислотно-лужний баланс картоплі – злегка лужний, і отже, зайву кислоту у шлунку він «гасить». У цьому виявляються корисні властивості крохмалю, яким такий багатий цей коренеплід.
Чого категорично не можна при гастриті?
Які продукти слід виключити з раціону?
- Білий хліб і борошна.
- Кефір, кисле молоко та інші кисломолочні продукти.
- Сир.
- Коренеплоди та інші овочі у свіжому вигляді.
- Варені яйця.
- Квас та газовані напої.
- Гострі, жирні закуски.
- Напівфабрикати.